10.05.2014

O zdrowych słodzikach słów kilka

Cześć kochani! 
Dzisiaj zaliczyłam dzień 6 A6W. Jest trochę ciężko i będzie jeszcze ciężej, ale daję radę. Postanowiłam napisać dzisiejszy wpis, bo uznałam, że może on okazać się dla was przydatny. Jakiś czas tempu pisałam o Słodziku na diecie i obiecałam notkę o zdrowych słodzikach, więc oto jestem! :)
Zapraszam do czytania!
1. CUKIER BRZOZOWY(ksylitol)
Nazywany jest zdrowym cukrem i naturalnym słodzikiem. Ksylitol ma taki sam smak i konsystencję co zwykły cukier. Wskazany jest dla diabetyków, osób odchudzających się, chorych na grzybicę, osteoporozę, a także w profilaktyce różnych schorzeń.
Specjaliści do spraw żywienia udowodnili, że ksylitol jest całkowicie bezpieczny dla naszego organizmu, więc nie ma ograniczeń dziennego spożywania, jednak w naprawdę dużych ilościach może on wywołać reakcję przeczyszczającą i powodować wzdęcia. Prowadzone na przestrzeni lat badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru.
Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (drożdże na nim nie wyrastają). Jest odpowiedni do gotowania, pieczenia, mrożenia – zakres temperatury w jego przypadku jest bardzo szeroki.
ZALETY:
- dobrze wpływa na zęby. Pozytywne skutki jego spożywania można zaobserwować już po ok. 10-15 dniach od pierwszego spożycia. Likwiduje zapalenie dziąseł i ma działanie przeciw próchnicze
- działa bakteriobójczo, wpływa na wzmocnienie odporności organizmu
- Wskazany jest jako źródło energii dla osób po wysiłku fizycznym, zwiększa przyswajanie wapnia
- wpływa na poprawę ogólnej kondycji metabolicznej organizmu
- jest skuteczny przy „zajadach” w kącikach ust
- odświeża oddech
2. STEWIA
Jest to roślinka, która ma bardzo słodkie listki, słodsze od cukru. Produkt ten możemy kupić w formie proszku, tabletek lub płynu. Do przygotowywania posiłków lepiej wybrać gotowy słodzik, ponieważ listki mogą zmieniać barwę i smak potrawy.
Dużą zaletą stewii jest jej znaczna odporność na wysoką temperaturę, co sprawia, że można jej używać do pieczenia, pasteryzacji lub sterylizacji. Dodatkowe plusy to świetna rozpuszczalność w wodzie, stabilność zarówno w środowisku kwaśnym i zasadowym oraz możliwość długiego przechowywania.
Warto jednak pamiętać, iż ze względu na inne właściwości chemiczne stewia nie „zachowuje” się jak cukier: nie karmelizuje się i nie fermentuje. Nie można jej zatem zastosować do ciasta jako pożywki dla drożdży czy jako elementu klejącego, tak jak używa się karmelu.
Ze względu na bardzo wysoką słodycz, słodzika ze stewii używa się w kuchni w niewielkiej ilości. Co więcej ma on w zasadzie zerową kaloryczność.
ZALETY:
- obniża kaloryczność posiłków i napojów
- bezpieczna dla osób z cukrzycą typu II
- nie zwiększa rozwoju próchnicy zębów
- nie zwiększa apetytu
- stewię może uprawiać w doniczce – jesienią liście stewii stają się słodsze, więc zbiór najlepiej przeprowadzić możliwie późno
3. Miód
Nie muszę go chyba nikomu przedstawiać. Jedni lubią, inni nie. Miodem można posłodzić herbatę, jogurt, nadając mu fajny smak oraz zjeść np. grzankę na słodko. Jednak kiedy mówimy o zdrowym miodzie, mam na myśli nie ten z marketu, który jest pseudo miodem nafaszerowanym gównami, tylko o tym z pszczelarni.
Wysoko przetworzony przez pszczoły, ma więcej kalorii niż biały cukier. Jednakże zawiera pewne minerały i enzymy, a więc nie zaburza równowagi mineralnej organizmu w takim stopniu jak cukier. Głównym składnikiem miodu są cukry – fruktoza i glukoza, które są bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm. Miód zawiera również niewielkie ilości składników mineralnych – wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Żelazo z miodu jest przyswajalne w około 60% i wykorzystywane do produkcji hemoglobiny.

To by było na tyle dzisiaj. Nie jest tego za dużo, jednak są to najpopularniejsze produkty, łatwo dostępne w sklepach. Mam nadzieję, że wpis wam się podobał. Do napisania! ♥

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz